Historie
Voetbalvereniging Alexandria ’66 komt voort uit de omni-vereniging Alexandria ’66 en is opgericht op 26 oktober 1966, in deze periode werd een begin gemaakt aan de woonwijken van Rotterdam- Alexanderpolder. Drieentwintig jaar later, in 1989, kwam er een eind aan de samenwerking tussen verschillende sportverenigingen (tennis, gymnastiek, tafeltennis, volleybal en basketbal) en ging de voetbalvereniging op 6 april zelfstandig verder.
Alexandria ’66 speelde aanvankelijk op het gemeentecomplex Laag Zestienhoven. De gemeente bood de snel groeiende Rotterdamse club een klein complex aan, midden in de omgeving waarvoor de vereniging feitelijk was opgericht; de bewoners van Alexanderpolder. In de Folkert Elzingastraat groeide Alexandria ’66 in rap tempo uit zijn nieuwe jasje.
De voetbalvereniging was gedwongen om opnieuw te verhuizen. Aan de Boszoom kreeg Alexandria ’66 voor het eerst de beschikking over een complete accommodatie. Toch was de beschikking over twee voetbalvelden niet toereikend genoeg om alle (nieuwe) leden wekelijks te bedienen waardoor er vaak gebruik gemaakt moest worden van omliggende velden en trainen op het asfalt van het grote parkeerterrein was in deze periode geen uitzondering.
Met gemiddeld 15 senioren teams, verdeeld over zaterdag en zondag, en gemiddeld 20 junioren- en 20 pupillenelftallen was er sprake van een onhoudbare situatie. Het geduld van de leden werd op de proef gesteld. Ondanks de beperkte mogelijkheden zijn er sportieve successen geboekt. De Zaterdag 1 en de Zondag 1 promoveerden in hoog tempo naar de hoogste klasse van de onderbond KNVB, ook wel genoemd de Rotterdamse Voetbal Bond (RVB).
In 1977 bereikte Alexandria ’66 voor het eerst in haar bestaan de grote competitie, de KNVB. Zondag 1 promoveerde naar de vierde klasse! In 1988 promoveerde ook de Zondag 2 naar de KNVB. Zaterdag 1 volgde enkele jaren later. Voor de jeugd was het in deze periode hard werken om hogerop te komen. Het lukte nog niet om de overstap te maken naar spelen op landelijk niveau.
In 1984 vond de verhuizing naar het huidige Sportcomplex Oosterflank plaats. Door de jaren heen is ook de accommodatie van de club grondig gerenoveerd en uitgebreid, momenteel wordt er op 5 velden gespeeld waarvan vier verlichting hebben. Het hoofdveld is het enige kunstgrasveld.
Vanaf de jaren 90 slaagden de jeugdselecties er steeds vaker in om de landelijke divisies te bereiken. Via kampioenschappen en promoties via de nacompetitie belandden D1, C1, B1 en A1 allemaal in de tweede divisie, het laatste succes dateert uit het seizoen 2014- 2015; promotie van A1 via de nacompetitie naar de 1e divisie. A1 is samen met D1 het hoogst spelende team in de geschiedenis van de club, D1 belandde enkele jaren geleden helaas na een kort avontuur in de 1e divisie weer terug in de 2e divisie en draait daar jaarlijks moeiteloos mee.
De prestaties van de jeugdopleiding van Alexandria ’66 blijft niet onopgemerkt. Wekelijks staan Betaald Voetbal Organisaties langs de kant van het veld om talentvolle spelers van Alexandria ’66 toe te voegen aan hun opleiding. Verschillende spelers zijn in het verleden uitgestroomd naar onder andere FC Utrecht, Sparta Rotterdam, Excelsior, FC Dordrecht en Feyenoord. Oud- Alexandria ’66 talenten die uiteindelijk het profvoetbal hebben bereikt zijn Winston Bogarde (Ajax), Nathan Rutjes (Sparta Rotterdam), Jeffrey Rijsdijk (FC Groningen), Marvin van der Pluijm (NAC Breda), Lorenzo Pique (Ado den Haag) en Warner Hahn (Feyenoord).
Net na de eeuwwisseling is tijdens de algemene ledenvergadering gekozen voor een prestatieve seniorenafdeling; de zaterdagafdeling. De keuze heeft voor Alexandria ’66 goed uitgepakt. Door talentvolle jeugd door te laten stromen naar het eerste zaterdag elftal promoveerde Alexandria ’66 in rap tempo via de nacompetitie en een kampioenschap van de 4e klasse naar de 2e klasse en niet veel later via een herindeling naar 1e klasse om vervolgens via de nacompetitie weer door te stromen naar de Hoofdklasse. Na een seizoen actief te zijn geweest op Hoofdklasse niveau is de club alweer enkele seizoenen actief in de attractieve- en leuke 1e klasse
.